2007/12/17

Citat

Citat (ordspråks-citat typ) är ju en töntig sak. Speciellt om man använder töntiga citat som inte har någon egentlig mening, utan endast för att de är med i nån hipp "hip-hoppare" låt.

Jag gillar inte citat, alla citat känns utpressade. Själv skulle jag lätt kunna hitta på massa bra citat. Men det handlar ju, såsom mycket andra saker, bara om att vara känd. Lyckad.

Hursomhelst så har jag några citat jag gillar. Ett av dessa är:

"Do not put off until tomorrow what can be put off till the day-after-tomorrow just as well"

Det är ju helt sjukt bra. Mig hjälper det att effektivisera saker. Som skolarbetet. Och städningen.

Scenario 1:
Det är måndag. Du har en engelska bokrecension till på fredag. Inga andra prov/inlämningar står ivägen. Du är nästan fri. Förutom engelskan.

Lösning 1.1:
Istället för att följa citatet, gör du uppgiften på tisdag kväll. Du sitter vid datorn, växlar arbetet med msn, och blir därmed relativt ofokuserad på uppgiften. Du presterar sämre. Du slösar tid. En hel kväll blir förstörd. Flera timmar går åt till uppgiften.

Lösning 1.2:
Du följer citatet! Du har kul hela veckan. Ända tills på tordsag kväll kl. 21.20, då du kommer på att engelskan skalll göras. Du vill få bra på recensionen, du börjar alltså i tid. Kl. 21.40!
Eftersom att du är stressad, stänger du av msn. Du koncentrerar dig på uppgiften, Du vet nämligen att Du presterar bättre på fredagen med en lång natts sömn. Du jobbar effektivt. Du är koncentrerad. Du gör ett bra arbete. Du sparar tid. Du är klar 22.30.

Tänk! Tänk vilken fantastisk prestation Du genomför under torsdagskvällen. Istället för att inför dina vänner framställas som en pluggis, som inget annat gör än pluggar.

Scenario 2:
Det är lördag. Du borde städa, dina föräldrar blir glada om Du städar. Men Du ska ut senare, och om Du städar hinner du inte träna. Om Du tränar hinner du inte städa.

Lösning 2.1:
Istället för att följa citatet städar du. Du tänker på dina föräldrars bästa. Det Du inte förstår är att Du alltid kan skjuta upp städningen. Ingen dör ju av att inte städa? Men träningen kan Du inte alltid skjuta upp. Då blir Du fet, för Du äter för mycket skräpmat.

Lösning 2.2:
Du följer citatet! Du trotsar Dina föräldrars vilja, Du går och tränar! Istället för att tänka kortsiktigt och därmed ta hand om Din materiella tillvaro, tar Du hand om Din kropp! Du ökar Din livslängd! Känn Dig stolt inombords. Dina fördäldrar skulle också vara stolta, om de bara förstod.


Ni ser va? Det är rätt uppenbart. Citatet hjälper alltid, när det kan hjälpa. Varför?

Jo, för att det säger att du bara ska skjuta upp det som kan skjutas upp!

Jag älskar mig själv.

4 kommentarer:

Brorsan sa...

Det ödslas ju en massa engergi åt att tänka på att uppgiften ska göras. Det är väl lika bra att använda denna energi åt att göra uppgiften direkt då man har tid, stänger av msn och bara gör den. Då slipper man tänka på uppgiften alls under veckan och får på så sätt Ännu mer sk social-energi över.

Men du menar alltså att man i och med citatet kan få hjälp att inte tänka på uppgiften? Eller lider du inte av att ödsla energi genom att tänka på saker som ska göras?

Bra inlägg förresten.

Jonas sa...

Det är en intressant fråga du ställde.

Mitt enkla svar är: Som du säger hjälper citatet till. Eftersom det säger att du endast ska skjuta upp det som KAN skjutas upp, är du alltid undermedvetet medveten om att även om du skjuter upp det så kommer du att hinna. Detta vaggar sedan in dig i en trygghet, där du är medveten om uppgiften men inte oroar dig för den alls. Du vet att du alltid hinner, du har alltid hunnit och kommer alltid att hinna.

Detta kräver ju självklart att du har "minneskapacitet". Att du vet att du ska jobba med den på torsdag kväll, om den ska in på fredag.

Själv är jag nog en person som ödslar energi genom att tänka på saker som ska göras. Sanningen är att det är vi alla. Det finns vetenskapliga bevis som tydligt talar för att en människa som gör bort saker direkt sedan har mer intellekt över till annat.

Hursomhelst fungerar detta citat, bara du lär dig att lita på det. När denna period på låt oss säga kanske 2 veckor är över, då ödslar du ingen energi på det som göras skall.

Och du använder mer energi åt att göra uppgiften om du gör den direkt. Så är det.

Tack för den positiva kritiken. Bara dig jag litar på.

Linnea sa...

Med 1.2 måste man tänka på skiten hela veckan och sen finns det en risk att man inte hinner samla den fakta man behöver, om det är en sån uppgift. Med 1.1 är det undanstökat och man kan softa och äta glass när den andra halvan av klassen plågar sig med att de inte har gjort uppgiften än.

Anonym sa...

Håller helt med linnea i den frågan. Känslan av att ha lämnat in projektarbetet med stort P två veckor innan alla andra - den slår det mesta :)