2008/04/21

Konsumentverket

Idag hade jag rättskunskap. Måndagslektionen mellan 15:40-17:00. Alltid lika jobbig.

Den tar plats precis vid den tidpunkt då blodsockret börjar sjunka ner i trötthetens avgrund. Själva vetskapen om att man dessutom kommer sitta i en timmes dvala, en dvala som man lika gärna hade kunnat befinna sig i hemma, gör inte hela saken bättre.

Denna måndag fanns det dock något som skilde sig från det vanliga. Ett brutet mönster. Istället för den vanliga lärarens idiotiska genomgångar och övningsuppgifter, kom nu en man från Luleå Kommuns konsumentvägledning som skulle "hålla en föreläsning". Han var ganska lång, klädd i skjorta, och gick ganska stelt in i klassrummet.

Oftast när man håller en föreläsning brukar man ha ett mål. Ett budskap. Detta hade inte mannen från Kommunen.

En elev i klassen påpekade att denne varit och styrketränat, men inte ätit. Föreläsningens tio första minuter förklarade föreläsaren, Johan hette han, att han hade hört att man ska äta ett ordentligt mål efter träningen. Att man ska få i sig kolhydrater och proteiner. Denna del avslutade han med en punch line, som åtminstone fick mig att ifrågasätta hans neutralitet inom mejeribranschen. Han pläderade:
Det är därför Gainomax är så bra. Det innehåller allt. Allt. Gainomax är jättebra. Verkligen!

Johan var verkligen dålig. När han väl kom in på rättskunskapen berättade han lite allmänt om alla saker han kom på, han hade ingen planering.

Efter ett tag kom han in på att laga mat. Någon i klasssrummet påstod att denne själv var väldigt dålig i köket. Johan berättade då exhalterat att han älskar fisk. Han delade med sig av ett recept som ingen kunde misslyckas med!
1. 1 dl vatten i en gryta.
2. Tillsätt två stycken fiskbuljongstärningar.
3. Creme Fraiché.
4. Sätt ner 600 g halvt tinad torskfilé. Johan sa att detta ska räcka till fyra personer. Han visste dock inte om de säljer paket med 600 g fisk, varpå han ändrade receptet till 800 g fisk. Jag fick uppfattningen att 600 g fisk är bäst, men att 800 g kan vara lättare, om paketen (som Johan trodde) innehåller 400 g fisk. Detta förutsatt att 400 g fisk inte räcker till fyra personer.

Det var tydligt att Johan älskar sig själv, och älskar att komma ifrån sitt dagliga jobb till skolorna för att berätta om ovesentligheter och ointressanta ting. De mindre intellektuella i klassen svalde givetvis hans skämt, hans förklaringar och utsvävningar. I själva verket var han en förlorare.

Det han sa angående vad han brukar säga till folk som frågar om hur man ska spara kvitton som annars skulle tappa färgen, summerar ganska fint den bild man får av honom.

"Jag brukar svara: Skaffa er ett riktigt jobb som jag! Jag har nämligen tillgång till koperingsmaskin på jobbet!"
Han skrev sedan upp kopia på tavlan.

3 kommentarer:

Anonym sa...

tror du verkligen att du är intellektuell och bättre än alla andra? bara för att du läser böcker som ingen annan orkar läsa. jag läser böcker, men jag vet även hur man förför en vacker flicka eller dubblar pengar på gatan. har du nån gång ens varit i verkligheten? fy fan vilken tragisk människa du är.. tur att du kommer dö oskuld...

Jonas sa...

tro gör man i kyrkan...

Laura Alexis sa...

keipuHaha. Som den NVare jag är så tyckte jag faktiskt att inlägget var rätt kul :). Vi naturare har det där lille extra. Vi är snäppet bättre.. ni andra är bara avundsjuka.