2008/03/27

Khabarovsk


I den östligaste delen av Ryssland [eller för sentimentala människor: Sovjet], finns en stad. Den heter Khabarovsk, belägen 30 km ifrån den kinesiska gränsen samt endast 300 km från havet. Här bor ungefär 600 000 ryssar, och det är en typisk rysk stad. Tråkig och dålig.

Staden har dock en stolthet. Ishockeylaget Amur Khabarovsk som huserar i den högsta ligan i Ryssland, nämligen Russian Super League. Även fast laget inte alls är bra, kommer befolkningen varje match till Platinum Arena och hejjar fram laget. Det är alltid 7.100 personer i arenan - alltid fullsatt.

Laget har dock ett problem - få stjärnspelare vill komma till laget och lira. Varför inte?

Det finns en enkel förklaring. När laget åker på bortaresor befinner sig motståndarna på allt annat än ett behagligt reseavstånd. En bortamatch mot Novokuznetsk, vilket är det närmaste Khabarovsk kan kalla derby, ligger mer än 3000 km resväg ifrån, och tre timmar efter i tiden. Tänk er - det var den närmaste motståndaren. Den längsta resan, nämligen till Sankt Petersburg, ligger 6500 km ifrån Khabarovsk inklusive sju timmars tidsskillnad.

De dära bortaresorna med fotbollen till Umeå var alltså med facit i hand relativt korta.

Inga kommentarer: